Monday, January 16, 2012

Halwa PagiManusia tidak boleh lari dari pelbagai kesalahan…Menceritakan keburukan orang lain sebelum menilai diri sendiri adalah seperti tidak mengenali diri sendiri..Susah untuk menghindarkan tabiat ini..sudah menjadi lumran manusia dari zaman dahulu hingga kini…susah untuk menghapuskannya..saya sendiri pun manusia biasa yang tidak dapat lari dari kesalahan ini..dan saya sendiri pun tidak pasti bagaimana cara untuk mengelaknya..orang kata bile orang nak cerita kita hanya perlu mengelak dan abaikan dan jika kita mendengar cuba menahan diri dari mencerita atau menyebarkan…tapi secara logiknya rata-rata manusia ni seperti rasa seronok dan teruja jika mendengar dan menceritakan tetang keburukan orang dari mendengar dan menceritakan tentang kebaikan orang..kita hanya lebih suka membangga-banggakan diri dari cuba membanggakan rakan dan masyarakat sekeliling walhal kita tahu kelebihan dan kebolehan setiap manusia disekeliling kita…menyampaikan sesuatu yang buruk itu lebih menyenangkan hati dari menyampaikan cerita yang baik atau berita yang baik…BOLEHKAH ANDA MEMBANTU SAYA MENYELESAIKAN MASALAH INI DAN SAMA2 KITA KONGSI PENDAPAT BAGAI MANA PERKARA SEPERTI INI DAPAT KITA SETIDAK2NYA KURANGKAN…BUKAN SAJA UNTUK SEMUA MALAH UNTUK DIRI SAYA SENDIRI…Petikan-Petikan ini saya perolehi dari seorang sahabat dan mungkin memberi kita sedikit renungan....

1.”Dari Jabir bin Abdullah, katanya: Adalah kami bersama dengan Nabi, tiba-tiba datang suatu bau busuk. Maka Nabi bersabda: tahukan kamu ini bau apa? Inilah bau orang mengumpat orang-orang Islam” (Ahmad, sanad sahih)

Jelas menunjukkan betapa besarnya larangan MENGUMPAT keatas umat islam. Hinggakan di dalam hadis yang ketiga, telah membuktikan bahawa perbuatan mengumpat akan menyebabkan keluarnya bau busuk dari mulut orang-orang yang mengumpat dan dapat dihidu oleh orang yang lalu dikawasan 'pengumpatan' itu.

Mengapa kita tidak pernah lagi terhidu bau busuk seperti yang disebutkan oleh Nabi S.A.W itu pada masa ini? Para ulamak telah bersepakat mengatakan bahawa pada zaman ini, bau busuk tersebut telah terlalu banyak berleluasa diseluruh dunia, hinggakan kita semua telah immune terhadap bau tersebut (bermaksud terlalu banyak berlaku 'pengumpatan' diseluruh dunia, di setiap ketika.

Contohnya, jika kita masuk ke kebun getah dan tinggal di dalam kilang memproses getah, pada hari pertama kita disitu, mungkin kita akan terganggu dengan bau busuk dari kilang getah tersebut. Akan tetapi, setelah beberapa hari kita tinggal disitu, kita tidak lagi tercium bau tersebut walaupun hakikatnya bau tersebut masih ada. Ini adalah kerana sistem deria tubuh badan kita telah pun immune (kebal- alah bisa , tegal biasa ) dengan bau tersebut.


No comments:

Post a Comment